Vgradnja zaščitnih stikal za varnost okoli vozila

Posted on Posted in Predelava e-Punto

Za varnost ljudi okoli električnega vozila, potrebujemo montirati nekaj stikal, kateri preprečujejo premik vozila ob določenih pogojih. Pa naj jih kar opišem.

Prvo stikalo je namenjeno izključitvi baterijskega napajanja ob trku vozila v drug objekt. To stikalo imajo že montirana vsa novejša vozila, za zaprtje dotoka goriva ob prometni nesreči. Potrebno ga je samo poiskati in oba kontakta prevezati na našo blokadno avtomatiko. Če pa tega stikala nimate serijsko v avtu, pa se lahko ponj odpravite v najbližji avto odpad in ga vzamete iz enega odsluženega avta. V mojem avtu ga jaz nisem našel, vendar sem z kasnejšem razkopavanjem ugotovil, da je montiran pod armaturo pred sprednjimi sovoznikovimi vrati. Natančneje pod talno preprogo. V drugih avtih pa sem jih že videl spredaj v motornem delu in pod voznikovim sedežem. Zadeva deluje na principu kovinske kugljice, katero ob trku vrže iz ležišče, ter prekine električni tokokrog. Z ponoven zagon pritisnemo na gumijasto tipko na vrhu stikala. Kakšen pa je na zgled, si pa lahko ogledate na spodnji sliki.

Zascitna_stikala_1

 

 

 

 

 

 

Drugo stikalo je montirano na voznikovih vratih. Večina vozil ima le te že montirane na prednjem stebru, kjer so obešena vrata. Vendar ima Fiat Punto to zadevo montirano nekje v notranjosti vrat. Verjetno v sami ključavnici. Zato sem sam montiral ločeno stikalo, katero ima samo funkcijo zaščite proti speljevanju vozila z odprtimi vrati.

Zascitna_stikala_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tretje stikalo je za izklop v sili oziroma goba po domače. To stikalo moramo montirati v notranjost vozila, najbolje na armaturno ploščo. Vsekakor pa na dosegu voznikove roke. To stikalo se uporablja v primeru kakršne koli nepravilnosti delovanja vozila, oziroma ob morebitnem dotiku baterijske napetosti z roko. To stikalo mora v trenutku pritiska izključiti celotno napetost pogonskih baterij.

Zascitna_stikala_3

 

 

 

 

 

 

Četrto stikalo je montirano na vratih za polnjenje vozila. To stikalo moramo montirati na vseh vozilih, saj na serijskih vozilih ne obstaja. Če imamo vozilo pri katerem teh vrat ni, moramo to nadomestiti z kontakti na konektorju. Namreč, zakonsko je določeno, da vozilo ne sme speljati, ko je priključen polnilni kabel. Mojo izvedbo si poglejte na spodnjih slikah.

Zascitna_stikala_4 Zascitna_stikala_5 Zascitna_stikala_6

 

 

 

 

 

 

Zascitna_stikala_7 Zascitna_stikala_8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peto stikalo pa je za izklop napajanja ob odprtju pokrova motorja. To stikalo pa je zaščita pred premikanjem vozila, ko stojimo pred avtom in izvajamo popravila oziroma vzdrževanje. Tudi to stikalo ni montirano v serijskih vozilih, zato ga moramo montirati sami.

Zascitna_stikala_9 Zascitna_stikala_11 Zascitna_stikala_12

 

 

 

 

 

 

Šesto stikalo pa je montirano na stopalki za plin. Ta mora zagotoviti, da nimamo možnosti zagnati vozila, ko imamo pritisnjeno stopalko za plin, ker bi nam v tem primeru lahko vozilo ne kontrolirano speljalo.

Zascitna_stikala_13

 

 

 

 

 

 

Teh stikal ne smemo izključiti iz predelave saj so potrebna za varnost in za homologacijo vozila.