Vgradnja priključek za polnjenje

Posted on Posted in Predelava e-Punto

Za polnjenje pogonskih baterij potrebujemo električni priključek, na katerega bomo pripeljali električno napetost. Za ta namen sem si zamislil 16 amperski, 5 polni motorski konektor. Na avto moramo pritrditi moški konektor, ker bo na podaljšku s katerim bomo polnili, vedno prisotna napetost. Prav tako moramo zagotoviti, da na konektorju ne bo prisotna baterijska napetost, saj bi v tem primeru lahko prišlo do dotika z roko, direktno na baterijsko napetost. To se lahko zgodi v primeru okvare polnilca. Če polnilec nima že vgrajenega priključka na vhodu v polnilec, moramo le tega dodatno montirati na vodnik med konektorjem in polnilcem. Ta se mora izključiti, ko izključimo polnilno napetost na konektorju.

Jaz sem si montažo priključka predvidel prostor, kjer je je v prejšnji verziji avta polnilo gorivo. Tu sem že imel vratca, na katera sem lahko montiral stikalo za blokado starta motorja. Ta blokada zagotovi, da nimamo možnosti speljati z avtom, ko se le ta polni.

Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_1

 

 

 

 

 

 

Ker obstoječa odprtina ni enaka, kot pa naš polnilni konektor, moramo za to izdelati adapter. Za to sem uporabil kos pločevine, debeline 1,5 mm na katero sem navaril matice, na mestih kjer so že bile luknje za montažo obstoječega cevovoda. Dodatno sem izvrtal še luknje za pritrditev priključka in električne doze na zadnji strani.

Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_2

 

 

 

 

 

 

Priključek si lahko ogledate na spodnji sliki. Izbral sem 5 polni konektor, ker imam v prihodnosti plan montirati tri fazni polnilec. Na priključni strani priključka, že imamo označeno, kako ga je potrebno priključiti. Vendar pa naj povem, da je take vrste konektor v slovenskih trgovinah, nemogoče kupiti. Jaz sem ga naročil na internetni strani Ebay.

Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_3 Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_4

 

 

 

 

 

 

Za nadaljevanje, moramo pripraviti električno dozo, da nam paše na našo adapter ploščo. Poleg tega pa si montiramo še eno uvodnico za priključni kabel. Ko dozo montiramo na adapter ploščo, jo moramo na spojih namazati s silikonskim kitom, da preprečimo udor vode.

Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_5

 

 

 

 

 

 

Nato si pripravimo 5 polni 2,5 mm2 vodnik katerega priključimo v konektor in vse skupaj sestavimo.

Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_6 Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_7 Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_8

 

 

 

 

 

 

Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_9

 

 

 

 

 

 

Ta priključni vodnik sedaj potrebujemo speljati v prtljažnik vozila. Za to si montiramo dve uvodnici v zadnji blatnik. Ena uvodnica služi za polnilni vodnik, druga uvodnica pa bo za blokadno stikalo.

Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_10 Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaključena zadeva pa zgleda, kot na spodnjih slikah.

Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_12 Vgradnja_prikljucka_za_polnjenje_13

 

 

 

 

 

 

Povezava za pregled univerzalnega polnilnega priključka Mennekes