Vgradnja dnevnih LED luči

Posted on Posted in Predelava e-Punto

Ker pri električnih vozilih vedno strmimo, k čim manjši porabi energije, je smotrno vgraditi LED dnevne luči. Namreč takšne luči so dovolj svetle za vožnjo čez dan, vendar so bistveno manjši porabnik, kot obstoječe zasenčene luči. Tako sem tudi jaz poiskal naj primernejše luči za moj avto. Naj pa vas opozorim, da je potrebno dodatno vgrajene dnevne luči homologirati. Za homologacijo pa si morate kupiti luči, katere imajo TÜV certifikat za homologacijo (ECE-R87). Če boste dnevne luči homologirali poleg homologacije za električno vozilo, pa boste s tem privarčevali še nekaj €.

Meni so najbolj ustrezale posamezne luči, kar pomeni da imamo za vsako stran vozila 5 majhnih luči premera 35mm. So preproste za montažo, saj samo izvrtamo odprtine, jih vstavimo, električno povežemo in prižgemo. Kar pa je najboljše si lahko izvedemo obliko po želji.

LED_DRL502

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V paketu dobimo vse potrebno za montažo: led luči, elektroniko za napajanje, in krožno žago. Pri montači pa moramo biti pozorni, da so luči montirane vsaj 25cm od tal. Jaz sem si na prednji branik najprej narisal možne izvrtine in ko sem bil zadovoljen z obliko, sem še na zadnji strani preveril, da ni v izvrtinah kakšnih nosilnih konstrukcij. Nato sem začel z vrtanjem.

Montaza_dnevnih_luci_1 Montaza_dnevnih_luci_2 Montaza_dnevnih_luci_3

 

 

 

 

 

 

Ko so bile izvrtine končane, sem vanje vgradil LED svetilke, ter jih povezal z krmilno elektroniko. Za napajanje sem uporabil 5A varovalko, katero se priključil na kontaktno ključavnico. Tako se luči prižgejo avtomatsko, ko obrnem kontaktni ključ v prvo pozicijo. V krmilni elektroniki pa obstajata še dve žici. Prva je za izklop dnevnih luči, druga pa je za zatemnitev dnevnih luči. Eno od teh dveh žic priključimo na žico, katera je priključena na pozitivni pol pozicijskih luči. Tako se nam ob vklopu pozicijskih luči, dnevne luči ugasnejo, oziroma zatemnijo. Naj pa ob tem še opozorim, da je v predpisih zapisano, če se dnevne luči samo zatemnijo, morajo biti montirane 35cm od tal. Na spodnjih slikah pa si lahko ogledate, kako zgleda končna verzija.

Montaza_dnevnih_luci_4 Montaza_dnevnih_luci_5 Montaza_dnevnih_luci_6

 

 

 

 

 

 

Povezava do proizvajalca dnevnih luči