Tipalo za analogni merilnik vrtljajev motorja – Izdelava

Posted on Posted in Druge predelave

Izdelava: Franc Babnik

Za avto na elektriko si lahko izdelamo tudi števec obratov električnega motorja. To si lahko zelo preprosto izdelamo tudi z pomočjo dveh tuljav, med katerimi se vrti kvadratni magnet, ki inducira napetost v tuljavah. Inducirano napetost pa prikazujemo z enem analognim volt metrom, na katerega vrišemo skalo primerno obratom na motorju. Fino regulacijo obratov pa lahko nastavljamo še z trimer potenciometrom katerega vežemo med tuljave in voltmeter. Vijak z magnetom montiramo na vrtečo gred v motorju, tuljave pa montiramo na mirujoč del motorja, tako da se magnet vrti med jedri tuljav.

Za montažo tipala oziroma senzorja si izdelamo plastično oziroma ne prevodno ohišje, katero bomo lahko montirali na zadnjo stran pogonskega motorja in da bomo ob enem v notranjost lahko montirali tudi dve tuljavi. V sredini med tuljavami pa mora biti prazen prostor v katerem se bo obračal vijak z montiranim magnetom.

Tipalo za analogni merilnik vrtljajev motorja (2)

Tipalo za analogni merilnik vrtljajev motorja (3)

 

 

 

 

 

 

 

Tuljavi sta montirani z vijakom na plastično ohišje, ob enem pa ta vijak tudi služi za prenos magnetizma iz magneta v navitje tuljave.

Tipalo za analogni merilnik vrtljajev motorja (4) Tipalo za analogni merilnik vrtljajev motorja (5)

 

 

 

 

 

 

 

Na spodnjih slikah pa si lahko ogledate končni izdelek.

Tipalo za analogni merilnik vrtljajev motorja (6) Tipalo za analogni merilnik vrtljajev motorja (7)