Spajanje električnega motorja z menjalnikom

Posted on Posted in Predelava e-Punto

Za spajanje motorja in menjalnika potrebujemo naslednje:

  • Menjalnik
  • Električni motor
  • Adapter ploščo
  • Spojnik za gred motorja in gred menjalnika

Najprej zaščitimo električni motor z ličarskim trakom, da ne zaide v notranjost nekaj kar tja ne spada.

Spajanje_motorja_in_menjalnika_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takoj za tem nastavimo adapter ploščo na menjalnik in izmerimo razdaljo med zunanjo stranjo adapter plošče in začetkom osovine na menjalniku. Ta dolžina mora biti približno en centimeter daljša kot pa dolžina osi na električnem motorju. Če se vam to ne ujema je potrebno rezanje osovine na motorju oziroma na menjalniku. Vedno morate biti pozorni, da osovine ostane še za dolžino spojnika. Če z rezanjem osovin tega ne morete zagotoviti, je potrebno odmakniti motor od menjalnika z podlaganjem, oziroma je potrebno izdelati adapter ploščo tako, da nam dolžine osovin ustrezajo.

Spajanje_motorja_in_menjalnika_2

Spajanje_motorja_in_menjalnika_3

 

 

 

 

 

 

Nadaljujemo z montažo spojnika na električni motor. Za lažje delo si motor obrnemo v pokončni položaj. Tako lahko enostavno nalagamo komponente eno na drugo.

Spajanje_motorja_in_menjalnika_4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedaj lahko z vijaki pritrdimo še adapter ploščo na motor.

Spajanje_motorja_in_menjalnika_5 Spajanje_motorja_in_menjalnika_6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na koncu pa na vse to postavimo še menjalnik, tako da se osi lepo nataknejo skupaj v spojnik in privijemo z vsemi vijaki, tako kot je bil prej montiran bencinski motor.

Vse skupaj postavimo v ležeči položaj in že lahko preizkusimo če nam stvar deluje. Sam sem motor priključil na 12V akumulator. Če vam zadeva deluje brez zaganjanja motorja ste na dobri poti. Če vam pa motor spreminja hitrost, pa to pomeni, da nimate vseh osi v isti liniji. Po vsej verjetnosti zaradi ne kvalitetno izdelanega spojnika. V tem primeru morate najprej popraviti spojnik in nato spajanje ponoviti od začetka. Za nove luknje v adapter plošči lahko zamaknete pogonski motor.

Posnetek prvega testa motorja z menjalnikom.

 

Povezava direktno do posnetka