Priklop tipalo za merjenje hitrosti

Posted on Posted in Predelava e-Punto

V avtu z bencinskim motorjem je tipalo za meritev hitrosti vozila, električno vezano preko motorja. Zato moramo ob demontaži motorja odstraniti tri polni priključek za priklop tipala od merilnika hitrosti vozila. To tipalo se nahaja v zadnjem delu menjalnika. Prav tako moramo omsko preveriti vse tri povezave, kam so priključene na drugem koncu motorja. Saj moramo le te nadomestiti z novimi vodniki, če želimo, da nam deluje merilnik hitrosti na naši kontrolni plošči.

V nadaljevanju vam bom obrazložil kako se to izvede v avtu tipa Fiat Punto MK2 kakršnega sam predelujem v električno vozilo.

Prvo poiščemo priključek tipala na menjalniku, kateri zgleda, kot je prikazano na spodnji sliki. Na drugi sliki je razvidna definicija priključkov.

Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_1

Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_2

 

 

 

 

 

 

Za povezavo potrebujemo priključek, katerega smo predhodno odstranili od bencinskega motorja. Temu priključku potrebujemo podaljšati žice. Barve žic niso pomembne, pomembno si je le zapomniti katere smo uporabili, da jih ne zamenjamo na drugi strani.

Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_8

 

 

 

 

 

 

Novo povezavo izvedemo direktno na kontakte v zunanji omarici z varovalkami. Le to najdemo na levi strani motornega prostora, ko gledamo v smeri vožnje (nad prvo levo lučjo). Oziroma na desni strani ko gledamo v prostor motorja.

Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_3

Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_4 Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_5

 

 

 

 

 

 

Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_6 Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_7

 

 

 

 

 

 

Priključke povežemo med seboj, tako kot je označeno na spodnjih slikah. Mali priključek modre barve se nahaja v isti omarici z zunanjimi varovalkami.

Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_10Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_11 Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_12

 

 

 

 

 

 

Za konec kabel še zaščitimo z termo krčljivo cevjo in priključimo na svoje mesto.

Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_9Priklop_senzorja_za_merilec_hitrosti_13

 

 

 

 

 

 

Nekaj o senzorjih hitrosti na vikipediji v angleškem jeziku.