Nakup vakuumska črpalka za zavore

Posted on Posted in Predelava e-Punto

Ker pri električnem motorju nimamo serijsko prisotnega vakuuma, za zavore potrebujemo električno vakuum oziroma podtlačno črpalko. Pri nabavi le te sem strmel k tihem in zanesljivem delovanju. V večini predelav, ki sem jih pregledal na ameriških forumih, uporabljajo membranske oziroma batne črpalke, katere so pa zelo glasne pri svojem delovanju. Zato sem se sam odločil za turbinsko črpalko, katere uporabljajo tudi v avtomobilski industriji. Največkrat jih srečamo v vozilih podjetij VW, Volvo, Audi, Seat. Vendar sem po dolgem raziskovanju po slovenskih odpadih obupal. Namreč na večina naših odpadih sploh ne vejo da obstaja električna črpalka, saj so v večini avtov mehanske gnane direktno iz motorja. Če pa bi želel kupiti novo črpalko na VW servisu, le ta stane nekaj čez 300€, na Volvo servisu pa nekaj čez 400€. Končen nakup sem opravil na ebay.de, kjer sem iz Nemčije naročil rabljeno črpalko Volvo tip UP28 za ceno 69,49€ vključno z poštnino.

Črpalka zgleda tako, kot je razvidno na spodnji sliki. Poleg črpalke je bil dobavljen tudi nosilec za pritrditev, katerega bom malo priredil svojim potrebam.

Vakuum_crpalka

 

 

 

 

 

 

Na spodnji sliki pa si lahko ogledate dimenzije črpalke Hella UP28

Shema_up28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V prerezu oziroma v notranjosti pa zgleda nekako takole

Notranjost_UP28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Črpalka je izdelana v podjetju Hella in je v vseh vozilih enaka. Obstaja pa še ena malo močnejša črpalka z nazivom UP30. Za enkrat te črpalke še nisem zasledil v serijskih vozilih se jo pa da kupiti v internetni trgovini na Češkem, na spodnji povezavi:

Črpalka Hella UP30

Za priklop črpalke pa potrebujete še cevi z kovinsko spiralo ( da jo vakuum ne splošči), podtlačno tipalo, nepovratni ventil. V primeru da si kupite membransko črpalko oziroma batno, le te ne zagotavljajo dovolj hitrega črpanja, zato potrebujete še dodatni rezervoar (3 do 5 litrov prostornine). Tako si boste zagotovili nekaj vakuuma na rezervo, za normalno zaviranje.