Kako začeti – Izbira priključek za polnjenje

Posted on Posted in Koristne informacije

Priključek za polnjenje potrebujemo za povezavo električne energije z polnilcem baterij. Kolikor je meni znano za sam priključek ni še nič zakonsko določenega, kakšnega moramo uporabiti. Vse bolj pa se pri električnih vozilih za polnjenje uporabljajo priključki podjetja Mennekes, kakršnega lahko vidimo na spodnji sliki.

mennekes

 

 

 

 

 

 

 

Takšnega pa boste našli tudi na večini novejših polnilnih postaj po Sloveniji. Vendar vam v vozilo ni nujno montirati takšen priključek, saj vam bo nakup le tega, kar do dobra osušil denarnico. Lahko si montirate navaden motorski priključek, katerega cena je bistveno nižja. Potem pa si izdelate razne pretvornike z različnimi priključki za polnjenje. Tako boste potrebovali samo en Mennekes priključek za polnilne postaje.

Primer motorskega priključka

Motorski konektor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priključek pa je lahko eno fazni ali tri fazni. Kakšnega boste izbrali za svoje vozilo pa je odvisno, kakšen imate polnilec za baterije. Če ima polnilec priklop samo za eno fazo vam ni nujna montaža tri faznega priključka, je pa možna. Tako uporabite samo tri pole od petih na priključku.

Vendar pa je potrebno paziti, da se izbere takšne priključke, kateri na strani napetosti nimajo možnosti dotika z roko. Če zadevo malo obrazložim. Vedno ko je kabel pod napetostjo ne sme biti možnosti dotika z roko nobenega kovinskega dela priključenega na napetost. Če pogledamo zgornjo sliko motorskega vtikača, je pri njem možnost dotika kovinskih delov. To pomeni da ne smemo ne en kabel montirati dveh takšnih vtičev. Vendar mora biti vedno en vtič (moški) in ena vtičnica (ženska). Na avto  vedno montiramo vtič (moški), saj tako preprečimo možnost dotika visoke napetosti.