Kako začeti – Izbira nadzor baterij (BMS)

Posted on Posted in Koristne informacije

Nadzor baterij je nujen za delovanje Litij pogonskih baterij. Saj so te baterije napetostno občutljive na previsoko in prenizko napetost. Z nadzornimi moduli oziroma tako imenovanim BMS sistemom pa uničenje baterij lahko preprečimo. V osnovni funkciji ti moduli pri polnjenju ob doseženem zgornjem napetostnem nivoju posamezne baterije, le to premostijo z uporom. Z to premostitvijo pa dosežemo da se ostale baterije, katere so zaporedno vezane v veji, polnijo hitreje kot ta z uporovno premostitvijo. Ko pa se na vseh baterijah vključi regulacija, pa BMS pošlje signal polnilcu za izklop polnjenja. Z tem sistemom praktično dosežemo, da dobimo na zaporedno vezanih baterijah z enim polnilcem, ločen polnilec za vsako baterij posebej.

Za tak nadzor obstajata dva režima delovanja. Prvi je balansiranje na zgornjem napetostnem nivoju, drugi pa je na spodnjem napetostnem nivoju. Bolj pogost in ob enem tudi bolj učinkovit je zgornji nivo, saj balansira ob vsakem polnjenju, ko napetost doseže zgornjo nastavljeno vrednost. Balansiranje na spodnjem nivoju pa morate zagnati ročno in z upori na modulih praznite baterije do spodnje napetostne vrednosti. Ta postopek lahko traja tudi do nekaj ur, da se vse baterije spraznijo na isto vrednost, potem pa pričnete z polnjenjem. Naj omenim, da se ta drugi sistem ne obnese najbolje in vam priporočam da uporabite balansiranje na zgornjem nivoju.

Podrobnejši opis delovanja za tak nadzor si lahko ogledate na naši internetni strani na tej povezavi.

Nekaj na temo nadzor baterij si lahko preberete tudi v angleškem jeziku na wikipediji.

Na tej povezavi pa si lahko ogledate še mojo izdelavo BMS sistema.

 

Takšen nadzor si lahko izdelate sami po postopku, kateri je opisan na zgornji povezavi, za vse ostale, kateri pa nimate opcije domače izdelave pa je možen tudi nakup. Na internetu je veliko različnih tipov, zato vam priporočam da se pred nakupom posvetujete z ljudmi, ki so BMS že uporabili v svojem vozilu.

Primer: vezava nadzor BMS

BMS shema