Kako začeti – Izbira instrumenta

Posted on Posted in Koristne informacije

Montaža instrumenta za prikazovanje napetosti in toka v električno vozilo, načeloma ni nujna. Je pa priporočljiva, saj tako lahko med vožnjo spremljamo porabo in napetostni nivo baterijskega seta. Namreč brez instrumenta se težko orientiramo kdaj imamo prazne baterij. In v primeru da le te preveč izpraznimo lahko pride do poškodb oziroma do uničenja baterij.

Takšnih instrumentov je na trgu že kar nekaj. Od čisto osnovnih LED oziroma LCD, do bolj sofisticiranih, kateri že preračunavajo približno napolnjenost baterij v procentih, porabo v kilovatih, razne temperature, hitrost vozila in podobno.

V osnovi sta najpomembnejša tok in napetost. Tok je pametno spremljati, da ne preobremenimo motorja oziroma baterijskega seta, napetost pa da ne pride do pre-izpraznjenosti baterij.

Izbira instrumenta se nanaša na napetost pogonskih baterij in na moč motorja. Se prav da potrebujemo za baterijsko napetost 144V tudi volt meter kateri je zmožen prikazovati enosmerne napetosti do 144V. Vendar v večini že izdelanih instrumentov je maksimalna merjena napetost 199V. Prav tako dimenzioniramo amper meter. Če izračunamo porabo 200A, potem mora tudi amper meter imeti zmožnost merjenja vsaj 200A, lahko pa meri tudi večje tokove, vendar v tem primeru manjši tokovi niso več precizno točni. Kar pa v našem primeru ni tako zelo pomembno.

Vsak instrument pa potrebuje tudi dodatno napajanje za svoje delovanje. Za priklop instrumenta vam priporočam da za napajanje uporabite galvansko ločen napajalnik. Če pa imate več instrumentov uporabite galvansko ločen napajalnik za vsak instrument posebej. Namreč če boste vezali vse instrumente na en napajalnik se vam lahko napetosti zaključujejo med seboj in pride do poškodbe instrumenta. V skrajnem primeru pa lahko združite napetost pogonskih baterij in 12V napeljavo, pri tem pa lahko pride tudi do telesnih poškodb oziroma smrti.

Naj vas opozorim, na pozornost pri izbiri instrumenta. V večini so izdelani brez galvanske ločitve merjenja. V tem primeru potrebujete montirati le te v plastične dele vozila, na način da ni možen dotik z roko na elektroniko instrumenta.

Nekaj primerov instrumenta

Instrument 4Instrument 3

Instrument 1

 

 

 

 

 

 

Razlaga Volt Meter v angleškem jeziku na Wikipediji

Razlaga Amper Meter v angleškem jeziku na Wikipediji

Opis izdelave takšnega instrumenta v domači delavnici si lahko ogledate na tej internetni strani na spodnji povezavi:

Domača izdelava merilnega LCD instrumenta (U+I+T) pa na tej povezavi: