Kako začeti – Izbira glavni napetostni odklopnik

Posted on Posted in Koristne informacije

Odklopnik potrebujemo za izklop električne napetosti od pogonskih baterij oziroma za varnost pri električnem vozilu. Kar pomeni, da potrebujemo nek zelo močan rele, kateri z pomočjo elektromagnetne tuljave vključuje in izključuje dovod baterijske energije.

V splošnem so si ti odklopniki med seboj zelo podobni, namreč vsi vključujejo in izključujejo napajanje. V praksi pa se med seboj razlikujejo v naslednjih specifikacijah.

  • delovna napetost
  • delovni tok
  • napetost vklopne tuljave
  • poraba vklopne tuljave
  • dodatni pomožni kontakti

Pri izbiri odklopnika si vzemite nekaj rezerve pri napetosti in toku na delovnih kontaktih, ker tako podaljšate življenjsko dobo odklopnika.

Primer: Imate motor, ki deluje na 144V in ima normalno porabo nekje 100A. Sam bi v tem primeru vzel odklopnik, ki deluje do 400V in nekje do 250A konstantne obremenitve, mogoče 500A trenutne max obremenitve.

Napetost vklopne tuljave je v večina primerih 12V. To napetost se definira glede na napetost osnovne električne instalacije v avtu (luči, radio, itd.)

Ker je odklopnik med vožnjo vedno napajan z 12V, nam celo pot porablja energijo iz baterij, zato je pomemben tudi podatek, kakšna je poraba vklopne tuljave. Namreč manjša je poraba večji bo domet avta. Seveda to niso zelo veliki tokovi, vendar vsak porabnik nekaj doprinese k zmanjšanju dometa. Odklopniki podjetja Tyco Kilovac, proizvajajo kvalitetne odklopnike za ta namen. Vklopno tuljavo regulira elektronika in s tem zmanjšajo porabo na le nekaj 100mA. Poleg tega pa so močnostni kontakti zaprti v plinsko komoro, katera gasi izklopni plamen. S tem pa pridobijo na velikosti odklopnika, saj so v primerjavi z drugimi proizvajalci za skoraj polovico manjši.

Nekateri odklopniki imajo vgrajene tudi dodatne prosto napetostne kontakte, katere lahko koristimo za signalizacijo delovanja odklopnika.

Nekaj primerov odklopnikov:

Glavni_odklopnik_1

Glavni odklopnik Tyco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nekaj kvalitetnih odklopnikov si lahko ogledate na tej povezavi: