Kako začeti – Izbira DC/DC pretvornik

Posted on Posted in Koristne informacije

DC/DC pretvornik potrebujemo za nižanje napetosti, iz napetosti pogonskih baterij v 12V oziroma 13,7V  napetost. To potrebujemo za napajanje 12V obstoječih porabnikov v vozilu, kot so luči, brisalci, ventilator za prezračevanje in podobno. V vozilu z motorjem z notranjem izgorevanjem namesto DC/DC pretvornika uporabljamo alternator. Načeloma bi lahko namesto DC/DC pretvornika tudi v električnem vozilu uporabili alternator, katerega bi mehansko priključili na gred električnega pogonskega motorja, vendar se zaradi slabih izkoristkov, le ta v električnih vozilih ne uporablja.

Kot vse naprave v vozilu moramo tudi ta pretvornik pravilno dimenzionirati, glede na porabnike, ki imamo nanj priključene in glede na napetost pogonskih baterij. Takšne pretvornike lahko dobimo z različnimi izhodnimi napetostmi. Lahko proizvajajo od 12 do 13,7 volta. Načeloma bodo vse naprave delovale tudi na 12v, vendar bodo luči svetile nekoliko slabše. Optimalna izhodna napetost je 13,7V, pri kateri luči svetijo optimalno, ob enem pa napetost še ni previsoka, da bi predčasno uničevala žarnice.

Kot sem že zgoraj omenil mora DC/DC pretvornik biti deklariran za napetost pogonskih baterij. Če imate v vozilu napetost 144V, si morate izbrati pretvornik, ki deluje v tem napetostnem območju. V večini imajo pretvorniki neko določeno mejo kot recimo od 120V do 170V enosmerne napetosti. Pri tem morate biti pazljivi na maksimalno napetost baterij. Če uporabljate Litij baterije z nazivno napetostjo 3,2V in jih imate v vozilu 45 kosov, to pomeni da je nazivna napetost 144V. V praksi pa se baterije polnijo z višjo napetostjo, kar je za Litij baterije 3,65V. To pomeni da imate maksimalno napetost lahko do 164V. In na to maksimalno napetost potrebujete dimenzionirati DC/DC pretvornik. V primeru priključitve napačno dimenzioniranega pretvornika, lahko pride do okvare le tega.

Pri izbiri pretvornika moramo biti pozorni še na izvedbo ohišja. Če bomo pretvornik montirali v motorni prostor vozila, moramo kupiti hermetično zaprt pretvornik, saj s tem preprečimo udor vode do elektronike.

Primer pretvornika:

EV DC to DC Converter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več o DC/DC pretvornikih si v angleškem jeziku lahko preberete na Wikipediji

Kako si lahko poceni izdelamo DC/DC pretvornik si lahko ogledate na tej internetni strani na spodnji povezavi.

Domača izdelava DC/DC pretvornika za 12V pa na tej povezavi: