Kako začeti – Izbira avta za predelavo

Posted on Posted in Koristne informacije

 

tesla 2Za predelavo v električno vozilo v teoriji ni omejitev, saj lahko predelamo vsako vozilo kakršno si poželimo. Vendar pa si z težo in velikostjo, zmanjšujemo domet vozila oziroma povečujemo stroške predelave. Zato mora biti izbira smotrna. V osnovi je pametno, da si izberemo čim lažje vozilo z čim večjo skupno nosilnostjo. V tem primeru ne potrebujemo zelo močnega električnega motorja za pogon, ter baterijski set je lahko manjši oziroma cenejši, kot pri velikih avtih. Pametna je izbira starejših modelov, ker pri odstranitvi motorja ni potrebna predelava osnovne 12V električne instalacije. Enostavno samo priključimo 12V akumulator oziroma DC/DC pretvornik in že nam vsa originalna napeljava deluje. Pri novejših vozilih z vgrajenim računalnikom za je ta zadeva malce bolj komplicirana. Pri izbiri avta je pomembno tudi kakšna je dodatna oprema. Če ima vozilo električna stekla, centralno zaklepanje, električni servo volan in podobne zadeve, vam vse to tudi vpliva na domet vozila. Sam sem se sicer odločil za model z električnim servo volanom, ker se temu udobju nisem pripravljen odpovedati, vendar sem že v začetku računal na to porabo pri dometu. Pri izbiri lahko tudi gledate na to, kakšen je odstotek izbranega avta na naših cestah. Namreč več kot je izbranih avtov na cesti lažje boste prodali odvečne bencinske dele, ko so pogonski motor, hladilnik tekočine, rezervoar za gorivo, izpušno cev, katalizator in podobno. S prodajo teh delov pa si znižate stroške predelave.

 

Sam sem izbral vozilo Fiat Punto MK2 (druga generacija). Izbral pa sem ga predvsem zaradi nizke cene nakupa vozila, poceni rezervnih delo in seveda zgoraj naštetih razlogov.

Za izbiro avta si lahko pomagate z internetno stranjo www.evalbum.com, na kateri boste lahko našli objavljenih ogromno število predelanih električnih vozil iz celotnega sveta. Tu si lahko primerjate kakšno moč motorja potrebujete za določeno težo vozila, kakšno količino in moč baterij bi bilo potrebno vgraditi in še mnogo drugih koristnih podatkov.