Izvedba dovoda za nove 12V porabnike

Posted on Posted in Predelava e-Punto

Ker bomo v avto vgradili, kar nekaj novih porabnikov, moramo za te priskrbeti tudi napajanje. Da pa nebi preveč posegali v osnovno električno instalacijo, sem pa predvidel dodatnih 6 kosov varovalk. Te varovalke sem vgradil v razdelilno omaro, katero sem predvidel za vso dodatno elektriko in elektroniko. Na spodnji sliki si lahko ogledate vezalno shemo, kako sem priključil dodatne porabnike.

Vezalna_shema_12V_dovod

 

 

 

 

 

 

Za priklop novih porabnikov sem uporabil obstoječo Maksi varovalko moči 30A z oznako “F06”. Ta varovalka se nahaja v zunanji škatli z varovalkami in je že povezana z vklopnim relejem T06. V originalni verziji avta je ta varovalka služila za napajanje ventilatorja na hladilniku motorja. V naši izvedbi avta pa je le ta ne uporabljena in jo lahko koristimo za napajanje naših novih porabnikov.

Dovod_za_nove_12V_porabnike_8

 

 

 

 

 

 

Na žalost se rele T06 vključuje z maso. Kar pomeni da moramo pin na konektorju pod varovalkami priključiti na maso, da se rele vključi. Na naši ključavnici pa se nam prekinja +12V. Tako moramo v naše primeru montirati še en rele, kateri nam bo ob vključitvi +12V na naši ključavnici, kratko sklenil pin našega releja T06 z maso in s tem vključil rele. Ob vklopu releja T06 pa se prične napajanje vseh naših novih porabnikov. Z tem sistemom ob odstranitvi zagonskega ključa izključimo vse porabnike in le ti ne praznijo 12V akumulatorja, ko avto ni v funkciji.

Za dodatni rele sem kar koristil  sosednji rele od T06, ker tudi ta ni v funkciji, v novi izvedbi avta. Na spodnjih slikah pa si lahko ogledate, kateri pini so pravi za priklop dodatnega releja.

Dovod_za_nove_12V_porabnike_1 Dovod_za_nove_12V_porabnike_2 Dovod_za_nove_12V_porabnike_3

 

 

 

 

 

 

Na spodnji strani varovalk, pa obstaja ravno pravšnji prostor za vstavitev dodatnega releja. Jaz sem ga zalepil z silikonskim kitom.

Dovod_za_nove_12V_porabnike_4 Dovod_za_nove_12V_porabnike_5

 

 

 

 

 

 

Za glavni vod pa se koristil malo debelejšo žico debeline 6mm2. Le to sem priključil na konektor na spodnji strani, kakor je prikazano na spodnji sliki. Le tega pa peljemo na varovalke v našo novo razdelilno omaro.

Dovod_za_nove_12V_porabnike_6

 

 

 

 

 

 

Nekaj o relejih v angleškem jeziku