Tiskano vezje

Elektronsko tiskano vezje – Izdelava

Posted on Posted in Druge predelave

Za domačo izdelavo elektronskih komponent potrebujemo tiskano vezje s povezavami med elektronskimi komponentami, zato bom v tem članku opisal meni najlažji način. Sam se tega lotim s pomočjo laserskega tiskalnika in laminatorja za plastificiranje papirja.

Kot prvo moramo imeti računalniško narisano masko, katero z laserskim tiskalnikom natisnemo na zelo gladek papir. Sam uporabim eno izrezano stran iz revije Popotnik od National Geographic, vendar lahko izberete tudi kaj drugačnega. Važno je, da je na pogled svetleč.

Tisk izgleda nekako takole:

Izdelava_tiskanega_vezja_2

 

 

 

 

 

 

 

Ko imamo masko natisnjeno, si pripravimo ploščico vitroplasta prevlečenega z bakrom. Ne uporabite pertinaks ploščice, ker je v avtu veliko tresljajev in bi se zaradi krhkosti lahko zlomila. Ploščico najprej obrusimo z vodo brusnim papirjem (naj ima čim višjo granulacijo) toliko, da odstranimo grobo nečistočo. Potem ploščico še razmastimo. To lahko storimo z etilnim alkoholom (sam uporabljam Alkohol etilni 96%, je malo dražji vendar ne pusti maščobe).

Izdelava_tiskanega_vezja_1

 

 

 

 

 

 

 

Nato sledi vstavljanje maske na vitroplast ploščico. Papir enostavno prepognemo nekaj milimetrov naprej od konca maske, ter vstavimo v zapognjen del vitroplast. To storimo zato, da se ob potovanju skozi laminator maska ne prestavi. Ploščico potisnemo čisto do prepognjenega dela. Natisnjena maska mora biti na bakreni strani ploščice.

Izdelava_tiskanega_vezja_3 Izdelava_tiskanega_vezja_4

 

 

 

 

 

 

 

Pri nekaterih laminatorjih je potrebna predelava le tega, ker ima preozko režo za potovanje papirja. Moj je kupljen v Lidlu za dobrih 20€ in pri tem modelu ni potrebna predelava. Ko imamo laminator segret vstavimo ploščico in počakamo, da se pripelje skozi napravo. V mojem primeru je ta postopek potrebno ponoviti vsaj 10x. Enostavno vzamemo ploščico iz laminatorja in jo ponovno vstavimo na sprednjem koncu.

Pozor: Ploščica po nekaj ponovitvah postane vroča,zato previdno, da se ne opečete. Za poškodbe ne odgovarjamo!!!

Izdelava_tiskanega_vezja_5

 

 

 

 

 

 

 

V nadaljevanju ploščico ohladimo, da se maska dobro prime na baker. Nato pa ploščico namočimo za nekaj minut v toplo vodo, tako da se papir z lahkoto odstrani in ne poškodujemo nanesene barve na baker.

Izdelava_tiskanega_vezja_6 Izdelava_tiskanega_vezja_7 Izdelava_tiskanega_vezja_8

 

 

 

 

 

 

 

Tako pripravljeno ploščico sedaj jedkamo v mešanici vode, solne kisline in vodikovega peroksida. Sam uporabim mešanico 1,5 delca vode, 1 delec kisline, 1 delec 30% vodikovega peroksida. Kot “delec” uporabim zamašek od mehčalca za pranje perila. Za delo z jedkimi kemikalijami potrebujete plastične posode.

Pozor: Pri delu z jedkimi kemikalijami upoštevajte varnostne predpise. Za morebitno škodo ali poškodbo ne odgovarjamo!!!

Izdelava_tiskanega_vezja_9 Izdelava_tiskanega_vezja_10

 

 

 

 

 

 

 

Barvo odstranimo z Nitro razredčilom. Sledi še vrtanje lukenj za vstavitev elektronskih elementov.

Izdelava_tiskanega_vezja_11

 

 

 

 

 

 

 

Pri spajkanju elementov se držimo pravila “od malega k velikim”. Če boste pričeli z spajkanjem malih elementov vas pri delu ne bodo ovirali večji elementi.

Izdelava_tiskanega_vezja_12 Izdelava_tiskanega_vezja_13

 

 

 

 

 

 

 

Ker pa bodo ploščice večinoma zunaj na vlažnem, je potrebno vezje zaščititi pred korozijo. To lahko storimo na sledeč način. Sam imam že nekaj časa doma vrečko kolofonije (verjetno se jo dobi kje v kakšni kmetijski trgovini). Kolofonijo raztopimo v etilnem alkoholu (špirit), tako da dobimo malo gostejšo tekočo zmes. To zmes nanesemo na naše tiskano vezje, ko že imamo prispajkane vse elemente z slikarskim čopičem. Potem počakamo nekaj časa, da se zadeva posuši. V primeru okvare vezja ,po tem premazu, še vedno lahko zamenjamo okvarjene elemente, saj je kolofonija topna z spajkalnikom.

 

Razlago o tiskanem vezju si lahko preberete v angleškem jeziku na tej povezavi.