Čiščenje menjalnika

Posted on Posted in Predelava e-Punto

Ker se tekom vožnje z bencinskim motorjem zamasti in zamaže tudi menjalnik, je le tega pametno očistiti pred predelavo. Za to početje je na tržišču cela vrsta čistilnih sredstev. V mojem primeru sem se čiščenja kot prvo lotil z priljubljeno pijačo Coca Colo. Nekje sem dobil informacijo, da v Ameriki z Coca Colo čistijo motorje tovornjakov. Vendar z tem sredstvom ni bilo veliko uspeha. Naj pa kot informacijo napišem, da se z Coca Colo zelo lepo očistijo madeži olja na asfaltu in tlakovcih. Enostavno jo malo zlijemo na madež in z krtačo zdrgnemo, pustimo še nekaj minut in nato speremo z vodo. Če madež pe ostaja postopek nekajkrat ponovimo. Preverjeno deluje. Tukaj pa še slika o uspehu 30 sekundnega drgnjenja menjalnika z Coca Colo.

Ciscenje_menjalnika_2

 

 

 

 

 

 

 

Po testiranju Coca Cole sem se lotil odstranjevanja masti iz pogonskih zglobov. To lahko na grobo storimo z neko leseno letvico ali z čim podobnim. Ko na grobo odstranimo mast, z krpami zbrišemo še ostalo, tako da zgleda nekako tako, kot na spodnji sliki.

Ciscenje_menjalnika_1

 

 

 

 

 

 

 

V nadaljevanju sem se zadeve lotil z svetilnim petrolejem. Najprej petrolej zlijemo na bombažno krpo in odstranimo vso na debelo naneseno maščobo.

Ciscenje_menjalnika_3

Ciscenje_menjalnika_4

 

 

 

 

 

 

 

Nato petrolej natočimo v majhno posodico, vzamemo čopič za barvanje in z njim premažemo celoten menjalnik. Počakamo kakšnih 5 minut da se maščoba rahlo raztopi. Sedaj pa začnemo z drgnjenjem menjalnika. To prav tako izvajamo z čopičem, na manj dostopnih delih pa si lahko pomagamo z zobno ščetko (tudi pri tem delu vseskozi namakamo čopič v petrolej).

Ciscenje_menjalnika_5

 

 

 

 

 

 

 

Ko imamo zadevo očiščeno menjalnik speremo z vodo in zbrišemo z čisto krpo. Za dodatno čiščenje sem celoten menjalnik poškropil z čistilom “Meglio” pustil cca 5 minut in ponovno zbrisal z suho krpo. Na koncu pa sem celoten menjalnik opral z šamponom za čiščenje avtomobila.

Nekako tako pa naj bi zgledal menjalnik po čiščenju.

Ciscenje_menjalnika_6 Ciscenje_menjalnika_8 Ciscenje_menjalnika_9

 

 

 

 

 

 

 

Kot sem že omenil, da je čistil cela vrsta, morate pri izbiri biti pozorni na to da čistilo ne škoduje gumi in plastiki. Ker menjalnik vsebuje seme-ringe se le ti lahko poškodujejo. V tem primeru čiščenje z bencinom ni najboljša poteza, ker uničuje dele narejene iz gume.

Celoten postopek je trajal 2 uri.

Cena čiščenja pa je okoli 20€ (čistilo Meglio, petrolej, čopič, avto šampon, goba za čiščenje)

Nekaj o menjalnikih si lahko preberete v angleškem jeziku na wikipediji