Tester baterij in 12V breme – izdelava

Posted on Posted in Druge predelave

Ker mi je bil pri razvijanju baterijskega polnilca, vedno problem prenapolnjenost baterij, za testiranje le tega, sem si moral izdelati neko napravo za praznjenje akumulatorjev. In porodila se mi je ideja o izdelavi testerja.

Poleg tega pa tester lahko uporabimo še za testiranje akumulatorjev oziroma za 12V breme v primeru testiranja kakšnih močnostnih PWM regulatorjev. Namreč, če merimo napetost na ne obremenjenemu akumulatorju, je napetost skoraj vedno idealna. Razen v primeru če je akumulator popolnoma uničen. Če pa želimo dejansko preizkusiti akumulator pa je le tega potrebno obremeniti. Šele potem pa vidimo dejansko stanje napetosti.

Samo napravo sem izdelal iz starih avtomobilskih sijalk H4, katerim je pregorela nitka za kratko luč. Tako sem se znebil krame v predalu in ob enem izdelal koristno napravo. Če nimate nikjer starih sijalk, lahko namesto tega kupite 12V 50W halogenske sijalke, ki se uporabljajo za osvetljevanje stanovanja. Dobite jih povsod, kjer prodajajo sijalke. Sam sem uporabil 5 sijalk, ker sem jih toliko imel na zalogi. V predalu pa se mi je valjalo še nekaj stikal tako, da lahko reguliram moč obremenitve akumulatorja. Če boste montirali stikala morate računati na moč sijalke (60W sijalka pri 12V porabi 5A toka). Za tester sem uporabil 4 stikala, ker je prva sijalka direktno priključena na sponke. Na napravo sem dodal še dve priključni sponki, na katere lahko priključim volt meter za indikacijo akumulatorske napetosti. Po priklopu testerja, sem ugotovil, da se sijalke kar precej segrejejo. Zato sem dodatno montiral še 3 ventilatorje, ki so včasih služili za hlajenje procesorja v računalniku. Sedaj naprava deluje več kot odlično. V primeru da boste montirali nove avtomobilske sijalke tipa H4 lahko vežete obe žarilne nitke skupaj paralelno. V tem primeru boste dobili še močnejše breme.

Vezalna shema testerja za akumulatorje:

Testr_baterij_shema

 

 

 

 

Slike izdelanega testerja za akumulatorje:

Tester_baterij_1 Tester_baterij_2 Tester_baterij_3

 

 

 

 

 

 

 

Tester_baterij_4 Tester_baterij_5